Borneo
Op zoek naar avontuur in het groene hart van Azië
Laat je meevoeren over rivieren de dichte jungle in, op zoek naar de orang-oetans, dwergolifanten en de neusapen. Overnacht in een traditionele longhouse bij de lokale Iban-stam of beklim de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Undiscovered laat je graag het échte Borneo zien, weg van de massa en geheel naar jouw wens.
Met Undiscovered op reis naar Borneo
Undiscovered kent Borneo als geen ander en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft. Onze reizen Borneo zijn met zorg samengesteld, maar dienen ook als basis voor een op maat gemaakte reis, geheel naar jouw wens.
Borneo in een oogwenk
Borneo is gelegen in Zuidoost-Azië en is met een oppervlakte van ongeveer 744.000 km2 het op twee na grootste eiland ter wereld, bestaande uit Maleisisch Borneo, Brunei en Kalimantan. Maleisisch Borneo is opgedeeld in twee staten, Sawarak en Sabah. Het eiland kent een koloniaal verleden, dat vooral ontstaan is door de gunstige ligging voor handel tussen het Westen en het Oosten. Borneo kent een ongelofelijk rijke biodiversiteit met unieke flora en fauna, diep verstopt in de oeroude regenwouden die het eiland rijk is.
Sarawak
Sarawak is één van de twee deelstaten in Maleisisch Borneo en vaak een startpunt tijdens je reis in Borneo. Sarawak staat vooral bekend als toegangspoort tot de inheemse Iban-stam, die hier voor generaties diep in de regenwouden leeft in de traditionele longhouses, richting de grens van Kalimantan. Een bezoek aan de stammen, of een bezoek aan de musea van Kuching is zeker een must tijdens een bezoek aan Sarawak. Naast de inheemse culturen zijn de regenwouden ook absoluut een reden om Sarawak te bezoeken. Het Bako National Park en het Mulu National Park behoren tot de meest biodiverse parken van het gehele eiland.
Sabah
Sabah is gelegen in het noordoosten van Borneo en is de thuis voor een weelde aan biodiversiteit. Je vind hier Mt. Kinabalu, met 4.093m de hoogste berg in Zuidoost-Azië en gelegen in het fantastische Kinabalu National Park. Langs de kustlijn van Sabah zijn vele tropische eilanden gelegen, omringd door enkele van 's werelds rijkste riffen, met Pulau Sipadan als fenomenale uitblinker.
Brunei
Het kleine oliestaatje Brunei is exact tussen Sarawak en Sabah ingelegen, aan de noordkust van Borneo. Brunei is een compleet andere wereld door de enorme rijkdom die het heeft verkregen van de aanwezige olie. Houtkap is nooit nodig geweest in de afgelopen decennia, en vele moskeeen in de hoofdstad Bandar Seri Begawan zijn verguld in goud. Doordat de natuur nooit is verstoord, tref je hier één van de meest ongerepte regenwouden; het Ulu Temburong National Park.
Tips Borneo
Onze reisspecialisten reizen al meer dan tien jaar naar Borneo en weten exact welke mogelijkheden dit fantastische eiland te bieden heeft. We delen graag drie tips met je als je wilt starten met het plannen van je reis naar Borneo:
- Plan je reis ruim van te voren. De reden om naar Borneo te reizen, is natuurlijk grotendeels voor het aanschouwen van de overweldigende natuur. In de nationale parken zijn een beperkt aantal accommodaties die al snel vol raken. Plan je reis ongeveer 6 tot 11 maanden voorafgaand aan je vertrek.
- Kies waar mogelijk voor een overnachting in de nationale parken. De fauna in de regenwouden is het meest actief gedurende zonsopgang en zonsondergang. Als je echt de weelde wilt beleven die Borneo rijk is, dien je te overnachten in de parken zodat je 's ochtends vroeg en in de avond de natuur in volle glorie kunt aanschouwen.
- Bezoek ook zeker de lokale cultuur. De lokale culturen van Borneo zijn minstens net zo rijk als de natuur. Een overnachting bij de stammen, diep in het regenwoud, of een fietstocht door de dorpjes van Sabah in combinatie met een homestay zijn enkele manieren om de rijke cultuur te ervaren.
Ontvang je graag meer tips?
We houden je graag op de hoogte van de leukste tips en inspiraties over onze bestemmingen!
Unieke ervaringen die je niet mag missen
Voor de natuurliefhebber en actieve reiziger biedt Borneo zoveel moois! Verken te voet of per boot de dichtbegroeide regenwouden van de binnenlanden, overnacht in een traditionele longhouse, ga duiken bij een van ’s werelds beste duiklocaties of beklim de hoogste berg van Zuidoost-Azië. Borneo is een ecologische weelde waar Moeder Natuur een absoluut meesterwerk van heeft gemaakt. Dit zijn enkele unieke ervaringen die je in Borneo niet mag missen.
Beste reistijd Borneo
De beste reistijd voor Borneo is van medio maart t/m medio oktober. Borneo heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door is het warm met gemiddelde temperaturen van 27 tot 32 graden Celsius. De dag- en nachttemperaturen komen zelden beneden de 20 graden Celsius. In de hoger gelegen gebieden is het koeler. De luchtvochtigheid schommelt rond de 90%. Je kunt het hele jaar prima in Borneo reizen. Het regenseizoen loopt van medio oktober tot medio maart. Laat je niet ontraden om een gebied niet te bereizen als het regenseizoen is. Het betekent beslist niet dat het wekenlang de hele dag door regent, er zijn simpelweg vaker hevige regenbuien van korte duur. Lees meer over de beste reistijd Borneo.
Reisadvies Borneo
Borneo is een heel veilig land om doorheen te reizen, dat zul je merken vanaf de eerste dag dat je in het land arriveert. Maar er zijn wel bestemmingen die je dient te mijden. Momenteel geldt er voor alle eilanden aan de oostkust van Sabah, inclusief de eilanden Turtle Island National Park en Pulau Lankayan een negatief reisadvies. Al onze reizigers adviseren we momenteel dan ook om alleen de eilanden in de noordkust te bezoeken. Bekijk het actuele reisadvies Borneo op de website van de Rijksoverheid.
Veelgestelde vragen
Voor een reis naar Borneo dien je over een paspoort te beschikken die minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is. In Maleisisch Borneo heb je bij een verblijf korter dan 3 maanden geen visum nodig en voor Brunei hoef je geen visum te hebben als je korter dan 30 dagen verblijft. Voor Kalimantan is wel een visum vereist. Voor reizen tot 30 dagen kun je het visum bij aankomst in Kalimantan verkrijgen. Indien je langer dan 30 dagen verblijft, geldt dat het visum van te voren bij de ambassade in Den Haag moet worden aangevraagd. Informeer echter altijd bij de reisorganisatie of het visumbureau voor de laatste status met betrekking tot het verkrijgen van visa.
Voor reizen naar Borneo zijn vaccinaties niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten inenten tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitus A. Een gele koorts vaccinatie is verplicht indien je binnen 6 dagen voor je bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Voor bepaalde gebieden in Borneo wordt het aangeraden om een malaria profylaxe te slikken. Ook is het verstandig preventieve maatregelen te nemen tegen insectenbeten. Informeer altijd voorafgaand aan je reis het meest recente advies bij een arts.
Er zijn verschillende feestdagen door het jaar heen. Het is goed om te weten dat veel openbare voorzieningen op de feestdagen zijn gesloten. Sommige winkels en markten zijn overdag wel geopend. De volgende feestdagen worden in heel Borneo gevierd (mits een regio is aangegeven):
1 januari - Nieuwjaarsdag
januari/februari - Chinees Nieuwjaar
maart/april - Goede Vrijdag
maart/april - Eid Al-Fitr (Suikerfeest)
1 mei - Dag van de Arbeid
6 mei - Wesak Day (Boeddha dag)
mei/juni - Hari Raya Haji (Festival van opoffering)
juli - Muharram (Islamitsch nieuwjaar)
31 augustus - Onafhankelijkheidsdag
16 september - Maleisië dag
27 september - Id-ul-Mawlid (geboortedag Mohammed)
25 december - Kerstmis
De mix van culturen die Borneo kent, zie je terug in de keuken. Daardoor kun je er ontzettend veelzijdig eten, zoals Maleisisch, Chinees en Indiaas. Typische gerechten zijn nasi goreng (gebakken rijst), satay (gekruid vlees op een stokje), rendang (stoofvlees), roti canai (pannenkoek met vlees- of kerrievulling), laksa (soep van kokos en chili met vlees en groenten), en mie goreng (gebakken noodles). Op veel plaatsen in de steden en dorpen vind je zogenoemde Hawker Stalls. Dit zijn kleine stands waar heerlijk eten direct klaar wordt gemaakt voor de laagste prijs. Er zijn goede maaltijden met rijst of noodles met groente, vis of vlees te krijgen. Ook voor vegetariërs zijn er voldoende mogelijkheden. Vraag bij lokale restaurants goed door of er geen vis of vlees is verwerkt in de maaltijd.
Afdingen op straat, bij markten en souvenirwinkels in Borneo is gebruikelijk. Het is een spel waar je met humor en wat standvastigheid ver mee kunt komen. Belangrijk is dat na afloop zowel de verkoper als jijzelf tevreden bent.
In Borneo is er een stroomsterkte van 220-240 Volt. Men gebruikt zogenoemde Engelse stekkers met drie pinnen. Je kunt hiervoor een wereldstekker gebruiken. De meeste hotels en resorts beschikken over adapters, die tevens ook vaak te verkrijgen zijn in supermarkten.
Het is in Borneo niet verplicht om fooien te geven, maar wel gebruikelijk. Vooral als je nagaat dat de lonen erg laag liggen, vormen fooien een belangrijk deel van inkomsten voor mensen werkzaam in het toerisme. Een fooi wordt erg gewaardeerd, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Het bedrag is vrijblijvend en hangt af van hoe je de service hebt ervaart. Geef echter altijd fooi naar de lokale standaard. Ongeveer 10% bovenop het totaalbedrag is hierbij gangbaar.
Borneo heeft bijzonder mooie gebieden en taferelen die het fotograferen waard zijn. Ook de bevolking is fantastisch om te fotograferen. Let hierbij wel altijd op dat je toestemming krijgt van de persoon die je wilt fotograferen. Als je het netjes vraagt, is dit meestal geen probleem. En als mensen het niet willen, respecteer dit en doe het dan absoluut niet. Mocht je niet zeker weten of een bepaalde bezienswaardigheid gefotografeerd mag worden, informeer dan vooraf bij je gids.
De munteenheid in de Borneo is de Maleisische Ringgit (MYR). Kijk voor de actuele koers op ‘www.xe.com’. Je hoeft geen munteenheden voorafgaande je reis te kopen. Op bijna alle grote plaatsen in Borneo kun je pinnen met je Nederlandse pinpas bij een ATM (Automatic Teller Machine). Je eigen pinpas is alleen te gebruiken als je een logo van Cirrus of Maestro ziet staan. Voorbeelden van bekende banken in Borneo met een Cirrus/Maestro ondersteuning zijn Maybank, HSBC Bank, Public Bank, Alliance Bank en Citibank. Verder worden alle bekende creditcards zoals Visa en Mastercard geaccepteerd.
In de grotere steden vind je bijna overal nog wel internetcafes. Draadloos internet (WiFi) wordt veelal gratis aangeboden in bekende Westerse eet- en drinkgelegenheden. Daarnaast hebben de middenklasse en luxere accommodaties ook beschikking over gratis draadloos internet.
Het tijdsverschil tussen Nederland en Maleisisch Borneo en Brunei is 7 uur in de wintermaanden. In onze zomertijd is het 6 uur later.
In je reis door Borneo heb je de beschikking over privé vervoer met je eigen gids/chauffeur waardoor je flexibel bent en onderweg kunt stoppen waar je wilt. Maleisisch Borneo en Brunei hebben een prima infrastructuur. Er zijn geen snelwegen in Maleisisch Borneo, maar de hoofdwegen zijn bijzonder goed onderhouden. Het openbaar vervoer is ook goed ontwikkeld waardoor het reizen op eigen gelegenheid erg comfortabel is. Vanuit elke stad vind je een groot netwerk van busmaatschappijen die meerdere keren per dag een buslijn hebben naar andere steden of gebieden. Taxi’s hebben doorgaans geen meter, waardoor het verstandig is om van te voren een prijs af te spreken. Informeer altijd eerst bij een accommodatie of winkel wat de prijs ongeveer is, zodat je weet waarover je onderhandelt. In heel Borneo rijdt men aan de linkerkant van de weg.
Start vandaag nog met het plannen van je reis naar Borneo
Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis Borneo.