Tikal
Onze tips en highlights
Omringd door talloze tempels, gelegen in de jungle van Guatemala, vind je één van de mooiste en meest indrukwekkende Maya-ruïnes ooit. Torenhoge tempels gehuld in groen, verborgen bouwwerken uit oude beschavingen en wandelpaden die diep het oerwoud in gaan: Tikal in Guatemala is een van de best bewaarde Mayaschatten die onze aarde kent.
Klim naar de top van de piramide, plof neer op oeroude stenen en laat je zintuigen het werk doen. Hoor de slinger- en brulapen en kleurrijke vogels ontwaken, voel een fris briesje langs je wangen en kijk uit over de eindeloze boomtoppen tijdens een adembenemede zonsopkomst- of ondergang.
Plan jouw reis naar Guatemala met Undiscovered
Het Tikal National Park ligt in de meest noordelijke provincie van Guatemala en kent een oppervlakte van zo'n 57.000 hectare. Naast een cultureel walhalla is het met zijn enorme aanbod aan planten- en diersoorten ook een genot voor avonturiers en natuurliefhebbers. Het Tikal tempelcomplex werd in 1979 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst wegens de bijzondere culturele en historische betekenis. Hedendaags is 30% van de stad Tikal uitgegraven en blootgelegd, en is de rest nog altijd bedolven onder aarde, boomwortels en vegetatie.
De geschiedenis van Tikal
Wat tegenwoordig één van de meest bezochte archeologische opgravingen in Midden-Amerika is, ontstond in de 4e eeuw voor Christus als kleine nederzetting. In de jaren 200 tot 900 na Christus groeide Tikal uit tot bloeiende stad te midden van een machtig Maya-koninkrijk. Het was de thuisbasis van honderdduizenden mensen, waar religie, astronomie en politiek centraal stonden.
De Maya's staan bekend om hun religieuze rituelen, waar de tempels als centra voor dienden. Ze werden vaak gebruikt voor het uitvoeren van offers en gebeden. Daarnaast ontwikkelde de Maya-bevolking een uitermate uitgedacht wiskundig systeem waarmee ze ingewikkelde berekeningen konden uitvoeren die astronomische verschijnselen nauwkeurig vaststelden. De kalender die hieruit voortkwam, werd gebruikt voor het plannen van allerlei (religieuze) activiteiten en belangrijke handelingen. Hoe de glorie van Tikal tot een einde kwam, is tot dusver nog onduidelijk.
De verschillende tempels van Tikal
Gelegen in het hart van het Guatemalteekse regenwoud reis je tijdens een bezoek aan de tempels van Tikal niet alleen diep de jungle, maar ook terug de tijd in. Samen vormen ze een van de meest indrukwekkende archeologische overblijfselen van de Maya-samenleving in Centraal-Amerika. Enkele van deze meesterwerken zijn wegens hun grootte, betekenis en geschiedenis het benoemen en bezoeken waard.
Tempel I
Tikal zou Tikal niet zijn zonder de iconische Tempel van de Grote Jaguar, gelegen aan de plaza principal in het hart van de oude Mayastad. Dit architectonisch meesterwerk wordt gekenmerkt door haar piramidefiguur van ruim 44 meter hoog, verdeeld over negen niveaus. Archeologen vonden hier een standbeeld dat waarschijnlijk de Mayaheerser vertegenwoordigt die hier werd begraven. Men denkt daarom dat de tempel destijds een belangrijke religieuze en ceremoniële rol had.
Tempel II
Deze Tempel van de Maskers heeft zijn bijnaam te danken aan de menselijke gezichten die als sculpturen op de bovenste niveaus zijn aangebracht. De maskers staan symbool voor de verering van koningen uit de Mayasamenleving. Beklim onder begeleiding van je gids de steile houten traptreden voor een panoramisch uitzicht over het centrale plein, Tempel I aan de overkant en de omliggende jungle.
Tempel III
Tempel III torent met zijn 55 meter hoogte ver boven de toppen van de jungle uit en bewonder je daarom goed van een afstand. Het lijkt qua structuur erg op de vorige twee tempels, maar is kleiner van omvang. De tempel draagt de bijnaam Tempel van de Jaguar Priester, wat verwijst naar de Mayakoning Dark Sun die hier vermoedelijk begraven ligt. Dit is waarschijnlijk de laatste tempelpiramide die gebouwd werd voordat Tikal veranderde in een ruïne.
Tempel IV
Een letterlijk hoogtepunt van je reis naar Tikal is de Tempel IV. Beklim voorzichtig de treden van het 65 meter hoge bouwwerk en geniet van een magisch uitzicht over de eeuwenoude Maya jungle. Hoor hoe de tropische fauna tot leven komt terwijl de zonsopkomst of zonsondergang de lucht diep oranje kleurt. Deze piramide werd als vierde ontdekt tijdens archeologische opgravingen in Tikal, maar kent tot op heden nog geen duidelijke functie.
Een dag in het Tikal National Park
Bij het betreden van het Tikal National Park voel je de wegtrekkende dauw en snuif je de frisse junglelucht diep in. Door het park wandelend hoor je de geluiden van de diverse vogels steeds luider, met grote kans op het spotten van de bekende toekan. Verderop hoor je het ritselen van de bladeren, en wordt je aandacht getrokken door een groep slingerapen. Samen met een gids vervolg je de weg naar de diverse uitkijkplatforms waar je de vogels met een verrekijker kunt bekijken. Het park lijkt drukbezocht, maar door de grootte van het park verspreidt iedereen zich snel. Kortom, je bent samen met je gids op avontuur in deze mysterieuze Maya stad.
Wat kan ik doen in Tikal
Een bezoek aan Tikal begint met het kiezen van een dagdeel. Wie de archeologische site wil bezoeken heeft in ieder geval een dagticket nodig, wat geldig is tussen 6:00 en 18:00. Combineer dit ticket met een sunrise of sunset ticket om zo tijdens de zonsopkomst of zonsondergang van het meest magische moment van de dag te genieten. Deze tickets geven je vóór en na de reguliere openingstijden toegang tot het park, om zo het meeste uit jouw bezoek te halen.
Ga eropuit met een gids
Buiten de openingstijden van het dagticket is het alleen toegestaan om met een gids de donkere paden van het park te wandelen. Overdag is het wel mogelijk om vrij op ontdekking uit te gaan. Echter raden we aan om Tikal te bezoeken met een gids. De grootte van het park maakt dat gevaar om te verdwalen op de loer ligt. Daarnaast kan een gids je tijdens een tocht door de jungle ontzettend veel vertellen over de Maya’s en de tempels, maar ook over de talloze dieren, planten en vogels die anders geheel aan je voorbijgaan.
Is er wegens een slechte weersvoorspelling kans op bewolking, dan heb je tijdens zonsopkomst de meeste kans op goed zicht over de uitgestrekte jungle. Sta je liever niet voor dag en dauw op? Sluit je bezoek aan de betoverende Mayatempels dan af met zonsondergang.
Het hart van de Maya Forest
Het paradijselijke regenwoud dat Tikal omringt kent vele duizenden plantensoorten en tientallen zoogdieren. Wandel over de weelderige junglepaden tussen de groene lianen. Passeer de heilige Ceiba boom en bewonder kleurrijke orchideeën. Ga samen met de gids op zoek naar harige vogelspinnen, nieuwsgierige apen, kleurrijke vogels en wie weet wel een verdwaalde jaguar of poema.
Waar kan ik verblijven in Tikal?
Plan je bezoek aan Tikal in combinatie met één of meerdere overnachtingen om een indrukwekkende zonsopkomst of zonsondergang in het park niet mis te lopen.
Verblijf naast de ingang
Wie ’s ochtends vroeg op pad gaat, is gebaad bij een overnachting dicht bij de ingang van het park. Vanuit het Jungle Lodge Tikal wandel je onder begeleiding zo het oerwoud in om gedurende het begin van de ochtend de tempels even helemaal voor jezelf te hebben. Hier val je in slaap met mysterieuze geluiden van de nacht en sta je op met het gezang van de vogels of de luide aanwezigheid van brulapen, terwijl je smult van lokale gerechten in het restaurant of ontspant in het verfrissende zwembad.
Verblijf in Flores of El Remate
De toegangspoort naar Tikal is het eilandje Flores, dat op één uur en vijftien minuten rijden van het park ligt. Voor velen is dit stadje een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de dichtbijgelegen Maya-ruïnes. Dwaal door de kleurrijke straten, vol koloniale gebouwen en maak een boottocht over het omringende meer. Proef de Guatemalteekse keuken in lokale restaurants, sla je slag in de souvenirwinkels en kom tot rust bij je accommodatie.
Nog dichter bij de ingang het park vind je het dorpje El Remate, op zo’n 45 minuten rijden. Dit oeverdorp ligt ook aan het Petén Itzá-meer, maar kent minder voorzieningen dan Flores. Hier kom je voor de kalmte, de mooie (eco)lodges aan het water en de glinsterende sterrenhemel tijdens een heldere nacht. Vlakbij El Remate vind je het beschermde natuurgebied Biotopo Cerro Cahuí waar wandelaars en vogelspotters hun hart ophalen.
Meer tips & inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Hoe kom ik in Tikal?
Reis je via het land naar de jungle van de provincie Petén, hou dan rekening met een lange autorit. Afhankelijk vanuit waar je vertrekt duurt deze reis zo’n 6 uur tot 2 dagen. Je kunt ook vanuit Guatemala-stad in zo’n 1,5 uur tijd naar Flores vliegen. Vanaf de grens met Belize bereik je het tempelcomplex binnen een uur.
Tikal toevoegen in je rondreis door Guatemala
Ondanks de afgelegen noordelijke ligging mag een bezoek aan Tikal niet ontbreken tijdens je reis door Guatemala. Dompel je onder in de geschiedenis van de Maya’s en laat je verrassen door de schoonheid van de veelzijdige jungle.
Combineer Tikal met Belize
Wegens de geografische ligging is het relatief eenvoudig om een bezoek aan Tikal te combineren met een uitstapje naar Belize. In nog geen uur rijden, ruil je de Maya tempels in voor het regenwoud van Belize of het helderblauwe water van de Great Belizean Reef. Guatemala combineren met Belize zorgt gegarandeerd voor een zeer afwisselende rondreis.
Beste reistijd voor Tikal
Van november tot en met april zijn de weersomstandigheden voor een bezoek aan Tikal het meest gunstig. In deze maanden is de luchtvochtigheid lager en de jungle dunner. Hierdoor is de kans op een heldere zonsopkomst of zonsondergang groter en zijn de piramides beter zichtbaar. Reis je vanuit Tikal door naar het dichtbijgelegen Belize, dan is de kans op slecht weer tijdens dit droge seizoen een stuk minder. De beste reistijd voor Guatemala vind je hier.
Tips voor een bezoek aan Tikal
- Zonsopkomst: Bezoek het park voor zonsopkomst, dan zijn er slechts enkele toeristen aanwezig en is de temperatuur aangenaam. In de middag kan het heet en benauwd worden.
- Maya-ruïnes: Combineer een bezoek aan Tikal met andere Maya ruïnes, waaronder Iximché, Yaxha, Uaxactún, Ceibal of El Mirador.
- Meenemen: Neem een flesje anti-muggenspray mee tijdens een bezoek. Draag daarnaast lichte kleding en comfortabele schoenen. Neem wat cash en je paspoort mee.
Veelgestelde vragen
Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van een bezoek aan Tikal zijn de indrukwekkende Maya-tempels omringd door weelderige natuur. Geniet van de veelzijdige flora en fauna en bewonder een magische zonsopkomst of zonsondergang in het park terwijl de jungle tot leven komt.
Het noordelijk gelegen Tikal is zowel over het land als via de lucht goed te bereiken. Veelal begint je bezoek bij het kleurrijke eiland Flores waar vanuit je dieper de jungle in reist. Combineer het met de bestemmingen Livingston en Rio Dulce of reis direct vanuit het zuiden naar de indrukwekkende Mayaruïnes.
De beste tijd om Tikal te bezoeken is tussen november t/m april. Dan zijn de weersomstandigheden voor een bezoek aan Tikal het meest gunstig. In deze maanden is de luchtvochtigheid lager en de jungle dunner. Hierdoor is de kans op een heldere zonsopkomst of zonsondergang groter en zijn de piramides beter zichtbaar.
Undiscovered biedt een bezoek aan Tikal met gdids aan. Dit raden wij sterk aan. Zij kunnen je veel vertellen over de geschiedenis, de cultuur en de natuur van Tikal, en zullen je meenemen naar de belangrijkste plekken van het nationale park.
Wij raden vooral comfortabele kleding aan. Ga voor comfortabele wandelschoenen, lichte en ademende kleding, een hoed of pet, zonnebrandcrème, insectenwerend middel en voldoende water. Ook een verrekijker is niet onbelangrijk voor het spotten van dieren.
Beleef dit hoogtepunt in één van onze reizen
Start vandaag nog met het plannen van je rondreis naar Guatemala
Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis in Guatemala.