El Salvador
Joya de Cerén: ontdek het ‘Amerikaanse Pompeï’
Terwijl je Joya de Cerén binnenstapt, voel je direct de stilte van een dorp waar het leven eeuwen geleden abrupt tot stilstand kwam. Joya de Cerén is een archeologische site met uitzonderlijk goed bewaarde overblijfselen van een Maya-dorp, dat eeuwenlang verborgen lag onder een dikke laag vulkanische as. Een bezoek biedt je een unieke blik op het dagelijks leven van de Maya’s uit die tijd in El Salvador.
Joya de Cerén: het ‘Amerikaanse Pompeï’
Joya de Cerén was een pre-Spaanse landbouwgemeenschap die rond 650 na Christus werd begraven onder de as van de uitbarsting van de Loma Caldera-vulkaan. Net als bij het Italiaanse Pompeï werd het dorp compleet bedolven, waardoor het vandaag de dag bekendstaat als het ‘Pompeï van Amerika’. De dikke laag as heeft de overblijfselen van het dorp uitzonderlijk goed bewaard, waardoor je een fascinerende blik krijgt op het eenvoudige, maar goed georganiseerde dagelijkse leven van de Centraal-Amerikaanse Maya’s, meer dan duizend jaar geleden.
“Ontdek Joya de Cerén; een goed bewaard Maya-dorp, bedolven onder vulkanische as”
De ontdekking van Joya de Cerén
Joya de Cerén werd in 1976 bij toeval ontdekt door een bouwbedrijf dat bezig was met de constructie van graansilo’s. Een bulldozer stuitte onverwacht op een pilaar, onderdeel van wat nu bekendstaat als Joya de Cerén. Sinds 1989 gaan de opgravingen gestaag door; inmiddels zijn er achttien structuren geïdentificeerd, waarvan er ongeveer tien volledig of gedeeltelijk zijn blootgelegd. Zo zijn er onder andere twee huizen, een keuken en een zweetbad gevonden, evenals veel artefacten, zoals potten en tuingereedschap. Vanwege de grote wetenschappelijke waarde is Joya de Cerén opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Meer reistips over onze bestemingen ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Alles over een bezoek aan Joya de Cerén
Zodra je het complex betreedt, voelt het alsof je even terug in de tijd stapt. Je ziet de zorgvuldig uitgegraven fundamenten van huizen; de eenvoudige kleiwanden die ooit het thuis waren van de boeren die hier leefden. Het is makkelijk om je voor te stellen hoe families hier samenkwamen om te koken, werken en hun dagelijkse leven te leiden.
Joya de Cerén is geen groot complex, maar wel de moeite waard. Wat echt opvalt, is de ongeëvenaarde mate van detail waarmee alles bewaard is gebleven. Je ziet oude gereedschappen, potten gevuld met bonen en zelfs de contouren van maïsplanten die ooit trots boven de grond uitstaken. Het voelt bijna alsof de Maya-bewoners elk moment weer kunnen terugkeren. Er is ook een klein museum waar je de artefacten van dichtbij kunt bewonderen.
TIP: Combineer je bezoek met het nabijgelegen Tazumal, op ongeveer 45 minuten rijden van Joya de Cerén. Tazumal bestaat uit een indrukwekkende piramide, tempels en graven, waar vroeger religieuze rituelen en politieke bijeenkomsten werden gehouden. Deze twee plekken samen bieden een compleet beeld van het Maya-leven: van het dagelijkse boerenbestaan in Joya de Cerén tot de macht en mystiek van de Maya-elites in Tazumal.
Veelgestelde vragen over Joya de Cerén
Joya de Cerén ligt op ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van San Salvador, langs de weg naar Opico. Je kunt het gemakkelijk bereiken met een privétransfer. Het archeologische park heeft een goed aangegeven ingang en parkeerplaatsen. Het is ook mogelijk om Joya de Cerén te bezoeken vanaf Suchitoto.
Een gemiddeld bezoek aan Joya de Cerén duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Dit geeft voldoende tijd om de site te verkennen en het kleine museum te bezoeken.
Joya de Cerén is uitzonderlijk goed bewaard gebleven omdat het dorp in 650 na Christus volledig werd bedolven onder vulkanische as van de Loma Caldera-uitbarsting. Deze dikke laag as fungeerde als een beschermende deken. Hierdoor zijn gebouwen, artefacten en zelfs planten vrijwel intact gebleven.
Beleef dit hoogtepunt in één van deze reizen
Start vandaag nog met het plannen van jouw reis naar El Salvador
Onze specialisten helpen je graag verder met het plannen van jouw unieke rondreis door El Salvador.